2008. május 12., hétfő

Lakótárs(ulat)




Ismerős a Lakótársat keresünk film? Ha nem Barcelonában, hanem mondjuk Veronában játszódott volna, azt mondanám, hogy rólam mintázták az egyes, akár az összes szereplőt.

A lakótárs egy igen komplex és sokrétű tartalommal feltölthető fogalom. Ha számolgatni kezdeném, 2o körül lenne azok száma, akikkel laktam már az elmúlt 8 évben, amióta szüleimnél csak látogató, a (valamikori, ma már a húgom által bitorolt) szekrényemben pedig vendég. Laktam már a legjobb barátnőmmel, a húgommal, magyarral, nem magyarral, fiúval, lánnyal, baráttal, idegennel, magamfajtával, nagyon mással. A lakótárs mint ember faj számos formájával laktam együtt. Ezeket a lakótársi viszonyokat és módozatokat akkor is, de most még inkább általában és nagyon jó együttlakásnak tekintettem és beszélek most is róluk. Íme néhány típus, kronológia illetve fejlődés szerint.

Lakótárs...
...legjobb barátnőből. Akivel együtt járja ki az ember a középiskolát. És úgy gondolná, hogy ellakna vele a világ végezetéig, de a 4 év egyetemistáskodás végéig mindenképp. Ám túl kevés jut az együttlakásból, mert közbe szól Ella néni, a házi néni. Akinek emléke nem sokat kopott 8 év alatt (sem).

...magyar testvérből. Akik közé 5iknek költözik be a Hasdeu-ba emigráló székely leányzó. Akikkel az idegen nyelven beszélni nem szívesen akaró első évest az alaptalan idegenkedés költözteti össze. Akikkel sokat lehet színházba járni, sokat lehet nevetni, mesélni. Kettővel közülük nagyon összebarátkozni, esténként gitározni, palacsintát sütni, egymásnak panaszkodni.

..kedves román idegenből. Akik közé szándékosan véletlenül költözik az ember. Ahogy a sors akarja címkével. Akik közt van 2 erdélyi, 1 Rimnicu-Valcea-i, és 1 Braila-i. Akik mellett az ember jobban megtanulja használni a román nyelvet, mint 12 év iskola alatt. Akikkel megtanulja, hogy mi a polonic, mi a pesmet, mi a fon. És akik különlegesnek érzik a szobát attól, hogy te ott laksz. Mert az emeleten csak egy olyan szoba van, ahol román lányokkal egy nem román lakik, és az az ő szobájuk. És az ő magyaruk. És mindenkinek elmondják, hogy milyen jó lakótársuk van.

...még kedvesebb román idegenből. Akik már ismernek, mert egy évvel korábban egy szinttel fennebb laktál, és mindenki tudta, hogy te vagy a rendes magyar a III.-ról. Akik mind erdélyiek, akiknek annyira nem vagy kuriózum, de annál inkább barátkoztok. Akikkel még nagyobb az egyetértés, ami annyit tesz, hogy ritkábban morzsás az asztal és kevésebb a mosatlan. Tiszta szoba, rendes társaság. Akiknek még Olaszországból is képes lapot ír az ember, és egy évvel később az új szobájában is felkeresi.

...testvérből. Akivel luxus lesz a bentlakási szoba. Akivel si la propriu si la figurat öröm a reggel, és irtó vidám az este. És akivel az ember életének leginkább visszasírandó éve telik el.

..kollégából. Aki jó haver volt nagyvárosban diákként is, és akiből lakótárs és barát lesz a kisvárosban munkatársként. Akivel közösen kell berendezni egy sokadosztályú icipici fürdőkádas lakást. Akinek a TV-jével, és barátnőjével kvázi azonos gyorsasággal lehet szoros barátságot kötni. Aki nem felejti el a Mikulás estét, mint az aktuális pasas. Aki diszkrét, ha meglátogat Ő, és tapintatos, mikor lelépik. Aki teát főz, ha beteg vagy, és aki segít átlátni a munkahely visible és invisible kusza rendszerét.

...sorstársból:) Akit ugyanúgy szolgálati lakói státusra kötelezett a munkaerőpiac és az anyagi lehetőségek korlátoltsága. Aki nem idegen, de nem is ismerős az összeköltözés percében, de akiből nagyon jó barát lesz. Aki mindenről tud, ami történik veled, aki aggódik és segít, akire mindig lehet számítani. Akivel a szabadidő, a kikapcsolódás, a kirándulás, a buli fog összekötni a közös falon kívül, azon túl. Aki nem szól azért, ami zavarja, mert a jó tulajdonságokkal egy csomagban látja azt is.

Azt hiszem nagyon szerencsés, aki ilyen kollekciót tud bemutatni. De lehet azért is egyre jobb, mert rakódik le (remélhetőleg!) a tudás, és nő a tolerancia-szint. Általában mindenkire egy év jutott, de a legutolsó felállás már 3 éve tart. És ez már nemcsak lakótársi viszony, hanem egy sikeres (lakó)társulat.


*Fotók: L' auberge espagnole c.mű filmből

Nókia-lend




Egy hely. Ami az utóbbi 10 hónapban nagyobb jelentőséget kapott. Az én hétköznapi miegymásaim közt...És nem(csak) azért, mert 9 éve csakis és kizárólag ilyen márkájú maroktelefonnal építem és éltetem a kapcsolataim, intézem az életem.

Egy jó hely. Magas életszínvonallal, polgárközpontú társadalommal, egészségbarát (szaunás) lakásokkal.

Talán épp ezért tartozik valaki hozzá. És emiatt osztoznunk kell.




300 eurótól már ki lehet ugrani az osztrák vagy magyar fővárosból. Csak a szubjektív távolságérzékelésem tünteti igen messzi messzi országnak. Ahonnan még Télapó is csak repülő szánon érkezik.

Nos beletorődöm, osztozunk. Mától valameddig. Még.

Mágus...

Jó hónap ez a május. A második kedvenc hónapom. De miért is? Mert a Dónáth úton nyílnak az orgonák? Hát azokat még kolozsvárista koromban sem láttam. Mert mindenki szerelmes szokott ilyenkor lenni? Hát én nem. Eddig még soha nem esett erre a hónapra semmilyen mikro/kis/közepes projekt-kezdés:), ahogyan talán egyesek javaslatára fogalmazni mernék. Mert mindig ekkor közeledik az iskolai év vége, és mindig is ekkor iratták/iratom a dolgozatokat s szerveznek mindenféle teszteket, vizsgákat? Igazából ezért sem... Vagy mert szülőfalumban általában ekkor van a búcsú? Nem.

De van néhány tippem, hogy miért szeretnivalók a privát májusaim. Úgy általában.

Májusban már melegebb van. Még Csíkszentszeredában is. Viszonylag
Májusban már nem kell csizma. Csak ha az ember nagyon ragaszkodik hozzá...
Májusban már reggeli, vacsora, blogírás stb. a teraszon is megeshet.
Májusban van két nagyon nagyon nagyon jó barátnőm születésnapja.
Májusban lehet tervezni már a nyaralást.
Májusban elkezdődik az open air Petőfi sztrít-szezon.

De az idei májusom még ennél is sokkal jobb. Mert a falinaptáramnak május oldalán egy nagyon jó Van Gogh repró látható. De főleg mert 10 hónap után először újra kezd minden normálisnak tűnni. Mert anyukám már nem kórházba jár, hanem munkába, már nem orvosok és gyógyszerészek és aloe vera meg ökonet ügynökök szavait lesi, hanem gyerekekkel játszik. Csuda ravasz mágus ez a május...


(Van Gogh: Peach Tree in Bloom)