2009. március 2., hétfő

Jampi láz

Szeretem Fenyőt. Nem csak azért, mert sok Hungáriát hallgathattam életem első pár évében, és kívülről tudom minden lemezéről minden számát. De sok minden másért. Sok minden ellenére. Mégha a barátaim jó része furcsán is nézett rám, amikor tavaly májusban elmentem a szeredai koncertjére. Még akkor is, ha Fenyő Miki zenéje ma főleg nem menő, ómódi, idejétmúlt stb. jelzős szerkezetekben a leggyakoribb. És a korhatáros társadalom a megasztárból vagy miből ha egyáltalán ismeri. És nyilván az "értelmiségi elit" nem hallgathat tucatzenét. Pedig szerintem mindenki szereti egy kicsit ezt a magyar rockandrollt, melyet ő szült és éltet. A zene is lájt, és nosztalgikus. De egy nagy agynak tartom. Aki nem véletlenül és nem tinglitangli szöveget énekel. Régen is kitalálta, ma is kitalálja. A 2 napig élő mindenféle zenekarocskák, akiket csupán a bulvársajtóból ha megjegyzünk, a zenéjük feltétlenül feledhető, még a mondanivaló tulajdonképpeni értelme sem megragadható, a fenyő-muzsikában viszont legtöbbször a másodjelentés is érzékelhető. No de nem dícsérem. Mert igazából a film másról szól.
Egy korról. Amikor a ki mit tud - a humor ellenére - tehetségről szólt, nem mint most, befutás, gigasztárkodás, parányi tehetség, hatalmas bulvártéma. Amikor a angyalföldön minden szereplő fontos szereplő.
És kicsit egy emberről (vagy többről is?). Aki ad egy esélyt Kelet-Európának. És nem hagyja magát felőrölni, hanem ő indít el egy ellenfelörlő gépet. Az új időknek új dalaival. Amit a szocialista honatyák is muszájból el kell nézzenek.
És egy közösségről. Melyet bárki bármivel formálhat, ha valami mást, újat igér az épp aktuálisnál.
Enyhe hiányérzetem van a film után: a magyar szocialista rendszer árnyoldalainak csak egy-két szegmense van bemutatva. Kevés. Nyilván ennyi talán elég is kellene legyen a 18 alatti szerencsés generációnak. (Meg a film élményszerző képességét nyilván nem szabad beárnyékolni) No de Made in Hungária!

1 megjegyzés:

Vilhelm man írta...

Iti doresc o primavara frumoasa!