2010. április 29., csütörtök

otthon

Nem Tótékról szól, de Örkény is megirigyelné ezt a sok helyzetkomikumot, amit produkál a nagy dobozolás, illetve amiben részesíti magát és élete elviselőjét főhősünk. A sok hónap alatt kidolgozott terv megfelelőnek tűnt, a logisztikai osztályvezető viszont túlstresszelte magát, a humán erőforrást alábecsülte, a mesteremberek adott szavát, valamint a reklámozott tisztítószerek hatását túl, a prioritási listát tartalmazó cetlit elveszítette, rögtön utána átmenetileg a fejét is. No de a príma ház projekt sikeresen implementálódik és egyre prímább a helyzetállás.
A 41,9 négyzetméterről a majdnem háromszor ekkora felületre való átteleportálás paraméterei: 10 nap, 49 doboz (olyan is van, ami egyszer, sőt kétszer is kiürült és újabb rakománnyal gazdagodott), 17x2x4,9 km, 38x2x64 lépcsőfok, 5 tekercs papírtörlő, 2 doboz cilit beng, 4 db. mosogató szivacs, 3 db. dörzsszivacs, 2 tekercs cellux, 4 markos legény, 3 autó, 128 perc telefonírozás, 2 tekercs 120 l-es szemetes zsák. Nem garasoskodunk, szóval pénzről nem beszélünk.
Az áttelepedésnek és beköltözésnek további, nehézfémben és huzalokban kifejezhető paraméterei is kvantifikálhatók. De itt sokkal érdekesebb a protagonista esete a vasüzlettel. Főhősünkről tudni kell, hogy ruha, cipő, porfogó kacat és minden egyéb fölösleges dologban első osztályú szakértő. Ámbátor ama üzlet, ahol csövet, csapot, csavart lehet vásárolni, hát ott nem érzi otthon magát, a vásárlói magabiztossága pedig mikroszkópikus méreteket ölt. Ennek ellenére leánka üzletben rég nem, vasüzletben naponta kétszeri vendég. Már tudja mi a hollander, fél cólos akármi, mire való a kender, hogy nem darabra, hanem kilóra számolják a csavart, hogy francia kulcsban is vannak méretek (és itt is fontos a méret!).
Szóval aki úgy érzi, hogy kevés gyakorlatiassággal áldotta meg az ég, költözzön házba. Egy perc alatt tudni fogja, hogy hány négyzetméter falra mennyi festék jár (és nem fogy el az első fal felénél...), hova nem kell fúrni a falban, hány másodperc alatt szárad rá a festék a padlóra, hogy szemre nem lehet megállapítani, milyen káddugó fog találni, és így csak a harmadik fajta lesz jó stb. De persze az életnek van habos oldala: falfestés közben is rá lehet bukkani egy-két érdekes csikihirlapos riportra; egy jó kutya - még ha a szomszédé is - az egyedüllét halvány árnyát is elkergeti; rájöhet az ember, hogy ideje lenne szakmát váltani, hiszen a falfestésnek sokkal biztosabb eredménye van, mint az űzött tevékenységnek, illetve nincs szebb dolog színt vinni az életbe. Ha nincs (még!) cipősszekrény, ki lehet pontosan számolni, hogy hány négyzetméter cipője van az embernek; ha a megálmodott gardrób késik, a kreatívitás határtalan és a férfias praktikus segítőkészség nem késik. És a közösen átfestett hétvége, éjféli ágyösszerakás, csapszerelés, cipekedés, vasaló asztalon való ebédelés megér öt ügyvéd által gyártott házassági szerződést.

(Cipőcskék. Részlet. Csakis a tavaszi-nyári kollekció darabjai. És hiányzók is vannak.)
(Szép kis lakhelyre várva... Még szerencse, hogy semmit nem dobunk el, így a gipszkartonozás maradékait sem...Amúgy ez már lezuhant, pár napig bírta. De elvileg annyi maradt, hogy a május végén érkező gardróbig heti egy zuhanással kibírjuk...)

(Romantika netovábbb. Kicsit instabil, nem mondom. De kacagós lakomáknak adott helyet:) )

2010. április 23., péntek

e mese

Egyszer volt hol nem volt egy nyughatatlan hercegnő. Szülei nagyon nagyon szerették, és fényes jövőt szántak neki. Remélték, hogy nem egy híres neves nevezetes király fiához megy feleségül, hanem sikerül megtalálnia a maga csillagszemű bojtárlegényét. Csak legyen nagyon boldog. És ne legyen többé nyughatatlan.
A hercegnő szülei fele királyságukat első perctől neki adták, úgyhogy utóbb keveset tudtak adni. De végülis egy kisebb fajta, 41,9 négyzetméteres palotára futotta. Ami parányi ékszerdobozként csillogott-villogott és sok sok boldogságot okozott az egész királyi családnak, főleg annak ifjabb tagjainak, nőnemű vérbeli és lelki rokonoknak, kulináris élvezetekre éhező társalkodó nőknek.
No de egyszercsak mégis megérkezett a bátor legény. Akinek csillogott a szeme, és értett mindennemű varázslásokhoz az ablakok és pingvinek világában. Neki is volt egy fele királysága, mely viszont kicsit nagyobbnak bizonyult, így úgy döntöttek, hogy a boldogan élnek amíg meg nem halnak című fejezet fő helyszínéül azt választják. Vég eladás, nincs maradás, a nyughatatlan hercegnő áttelepedik a szomszédos királyságba. Udvarhölgy leszel: jelenti ki az ífjú herceg, aki végleg elnyerte a lány szívét.

2010. április 21., szerda

hajnali derü

Mostanában későn és egyre későbben fekszem, hajnalosan és egyre hajnalosabban kelek, előreláthatóan a földön is fogok aludni. Nem valószínű, hogy a nagy út áll előttem és arra készítene a tudatalattim, mint ahogy Kőrösi Csoma Sándor nagy önsanyargató projektjében futott, de tény, hogy pihenésileg a március-április a fizikai-szellemi tuti struktúrámat kikezdte... Lassan már keresem a dublőrt az év hátralevő eseménysorozataihoz...
No de ilyen agyonzsúfolt napok kora reggelein is akad mosoly, tenksz tu fejszbuk:)



Állítólag ilyen vagyok:) Én és az összes hasonló névre hallgató fehérnépe a világnak:)

2010. április 1., csütörtök

KIAD-LAK

Nem eladó. Csak ki. Kicsit fájó szívvel. Átadásra kerül. A sok személyre szabott szín, darab, ötletet, megvalósuló terv, emléket örző-idéző sarok. De ezt értékelőnek nagy szeretettel.